Május 8-án van a magyar kézműves fagyi napja. Ma az elő napján stílszerűen egy házi fagyival a kezemben írom ezt a bejegyzést. Holnap számos fagyizó fél áron fogja kínálni a gombócokat.
Rendben a holnapi nap ki van pipálva olcsó fagyival, de mi lesz a maradék 363 napon az olcsó fagyi lehetőségével.
Elárulom, a mi családunkban a legkisebb családtag Fruzsi a fagylaltmester, és ő készíti házilag a különböző ízesítésű fagyi nyalókákat.
Először is beszereztünk a kék-sárga áruházból 695 Ft-ért fagylalt nyalóka készítőt. Azt hiszem nem túl nagy beruházás ennyi könnyedén kiszorítható még a konyhapénzből is. Ha mégis sajnálod rá a pénzt, tökéletes megfelel kisebb méretű joghurtos dobozok és fa keverő pálcikák is. Ha mégis boltban veszel jégrémet, akkor annak a pálcikáját is el tudod tenni későbbre.
És jöjjenek sorban a házi fagyi receptek, kezdem Fruzsi kedvenceivel, amit még egy 10 éves is el tud készíteni:
- Citromos jeges teás: gyümölcsteát főzünk le, majd ízesítjük citrommal és egy kevés cukorral, kicsit töményebbre főzzük, mintha meginnánk. Kihűlés után mehet a formába, majd a hűtőbe.
- Gyümölcs joghurtos, gyümölcsdarabokkal: a mostani tavaszi kedvenc az epres, epres gyümölcs joghurt, friss eper apró darabokra vágva, össze kell keverni és máris mehet a hűtőbe.
- Gyümölcsdarabos: natúr joghurt, különböző gyümölcs apró darabokra vágva, pl. alma, körte, banán, és egy kevés mézzel ízesítve.
- Narancsos: Friss narancs kifacsart leve máris tölthető a formába.
- Limonádés: kicsit töményebb limonádé készüljön, citrom kifacsart levéből, cukorból, mentából és vízből. Az arányokat ízlés szerint kísérletezzük ki, mert valaki a citromosabbat, más a mentásabbat és megint más az édesebbet kedveli.
Egy-egy ilyen házi jégkrém maximum 30-50 Ft-ba kerül csak. Hamar behozza így a forma az árát, további előnye, hogy tudjuk valójában mit is eszünk, a legtöbb jégkrémünk így valódi gyümölcsöt is tartalmaz. Egyetlen hátránya, hogy kevésbé krémes, mint egy igazi fagyi, de bizton állíthatom, hogy a gyerekeket ez egyáltalán nem zavarja. Sőt kimondottan büszkék lesznek, hogy saját készítésű fagyijuk van.
Aztán már kinéztünk néhány kicsit bonyolultabb, de izgalmasnak tűnő fagyi receptet is. Ezt az öt receptet biztos ki fogjuk próbálni.
Málnás: 50 g málna, 100 g natúr sajtkrém, 1 evőkanál porcukor, 1 kiskanál méz
- A málnát villával összetörjük.
- A többi alapanyaggal egyszerűen elkeverjük.
- Formába töltjük és mehet a hűtőbe.
Csokis: 100gram étcsokoládé, 1 dl tejszín, 50 g porcukor, 300 g mascarpone.
- A csokit darabokra kell törni.
- Egy lábosban a tejszínt a cukorral fel kell forralni és a csokoládéra kell önteni. Már tűzről lehúzva addig kell keverni, még a csoki el nem olvad.
- A mascarponet kézi mixerrel bele kell keverni.
- Formába kell tölteni és máris mehet a hűtőbe, egy éjszakára.
Citromos joghurtos fagyi: 250 ml habtejszín, 10 dkg cukor, 40 dkg, natúr joghurt, egy citrom leve
- A tejszínt a cukorral enyhén felmelegítjük, és addig keverjük míg a cukor fel nem olvad.
- Kicsit hűlni hagyjuk és hozzáadjuk a joghurtot és a kifacsart citrom levét.
- Ha felnőtteknek készül akár fél kanál rumot vagy konyakot is rakhatunk.
Sárgadinnyés: 50 dkg gyümölcs, 4 dl tejszín, 15 dkg porcukor, 1 citrom reszelt héja
- Rakjál mindent a turmixgépbe, és keverd addig, míg nem lesz homogén az állaga.
- Tölts a formába és máris mehet a fagyasztóba.
Túrófagyi: 3 dl tej, 1,5 dl tejszín, 20 dkg cukor, vaníliás cukor, 20 dkg tehéntúró, 5 dkg mazsola
- A tejet, tejszínt, cukrot, vaníliás cukrot felforraljuk.
- Hideg vizes edényben lehűtjük és bele keverjük a túrót és az áztatott mazsolát is, gyakori keverés mellett.
- Ha meghűlt, mélyhűtőben kidermesztjük.
Csináld gyermekeddel együtt a fagyit, így sokkal nagyobb élmény lesz neki. Egy nyári meleg napon, a kisebb adagok és az ára miatt is megengedheted, hogy egy nap többször is élvezze a hideg finomságot. Holnap pedig egyetek, egy féláras fagyit, a kézműves fagyi napján!
//
//
//
Kommentek