Ugye előző héten írtam, milyen alap anyagokat rejt a kamrám és közte volt a quinoa. Az én quinoám valódi inka kincs, mert Peruból származik, de itthon is kapható.
Elképzelhető, hogy többen nem ismeritek ezt a növényt, így néhány alapinformációt összeszedtem róla. Tehát az inkák egyik fő étele, nem tartalmaz glutént és alacsony a kalória tartalma. Kiváló növényi fehérjeforrás, ráadásul kiemelkedően magas a fehérje-tartalma – jóval több, mint a rizsé vagy a búzáé. Vitaminokban gazdag: C-, E- és B-vitamin, továbbá az öregedésért is felelős szabad gyököket hatástalanító béta-karotint is tartalmaz. Ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kálcium található benne, valamint minden olyan aminosavat tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Könnyű megemészteni és lisztérzékenyek is ehetik.
Tehát ebből a nagyon egészséges alapanyagból készült a vacsoránk. A qinoát kb. 15 perc alatt lehet készre főzni, így gyorsan lehet belőle valamit az asztalra varázsolni. Míg megfőtt, addig feldaraboltam a medvehagymát (ugye ennek most van a szezonja), uborkát, halványító zellert és a piros kaliforniai paprikát. Langyosra hűtöttem és utána a quinoát és a zöldségeket 2-2 kanál olíva olajjal és borecettel összekevertem. Akár azonnal is fogyasztható, de én jobban szeretem, ha egy fél órát áll, mert akkor az ízek jobban összeérnek.
Konyhapénzt ezen a napon nem költöttem. Így továbbra is 2.821 Ft-om van – a hátralévő 4 napra vetítve 705 Ft/nap.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: